onsdag 12. desember 2012

Hjemmelaget julegodt

En ting man kan være sikker på å finne på etthvert svensk julemarked og på alle tradisjonelle svenske julebord er gelègodteriet "marmelad".



Siden kjøpt marmelad kan være dyrt og fordi jeg liker å finne på ting på kjøkkenet så foretrekker jeg å lage hjemmelaget marmelad. I fjor prøvde jeg ulike oppskrifter og sammensetninger og har nå en oppskrift som gir perfekt marmeladgodis. Jeg bruker kartonger med fruktdrikkonsentrat på 2 eller 2,5 dl som smaksetning og Melatin pektinpulver i gul pose (for marmelader og gelè) som gelèringsemne. Smaker som fungerer bra er blåbær, tranebær, tyttebær, solbær og hyllebær. I år prøvde jeg en omgang med kaktus/lime og det smakte så ekkelt at hele omgangen havnet i søpla. Å lage marmeladen tar ikke lengre tid enn to kjappe oppkok. Derimot så må den ferdige marmeladen ligge å tørke i noen dager før den får riktig konsistens og kan legges i boks. Antallet tørkedager kan variere. I fjor tok det fire dager, i år tok det nesten en hel uke før marmeladen var tørr nok.

Marmelad:
1 kartong fruktdrikkonsentrat + vann så det blir 3 dl tilsammen
Ca 1 dl sukker (avhengig av syrligheten på fruktdrikken og personlig smak)
1 pose gul Melatin
Sukker til å dekke marmeladbitene etter oppskjæring

Kok opp vann, sukker og fruktdrikkonsentrat til alt sukkeret er oppløst. Bland i Melatinpulver og gi det et nytt oppkok under omrøring. Hell over i form (jeg bruker en 14x18cm plastboks som jeg dekker på innsiden med plastfolie). Når gelèen er kald og stivnet skjæres den opp i terninger og rulles i sukker. Tørk bitene på brett med matpapir i 4-7 dager, snu dem innimellom og bytt papir. Når de begynner å bli tørre nok kan bitene trenge et nytt lag med sukker. I år har jeg prøvd å la bitene tørke i noen dager før jeg sukret dem, noe som kan være årsaken til at de trengte lengre tørketid.

Jeg har også laget fikenkuler med mørk sjokolade og salt etter en modifisert oppskrift fra ett av mine julemagasiner.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar