fredag 14. desember 2012

Lymfeterapeut

Denne uken har jeg vært ekstra plaget med armen. Det har kjentes vondt og stivt og hovent i overarmen, under armen og i det opererte brystet. Dessuten har jeg merket antydning til lymfestreng. Oppgitt og lei som man blir av slikt så har jeg ikke vært på jobb denne uken og ikke orket så mye annet heller enn å sitte i sofaen, drikke te og se på TV. Jeg har snakket med både kontaktsykepleier og lege på telefon og i dag har jeg vært inne på Rehabiliteringssenteret for å snakke med lymfeterapeut. Min største frykt er at jeg skal få lyfødem. Jeg er også veldig bekymret for en skade jeg fikk i armen under strålebehandlingen og som fremdeles gjør vondt innimellom og som jeg ikke har fått noe som helst utredning av ettersom legene faktisk ikke bryr seg.

Heldigvis har jeg en fysioterapeut/lymfeterapeut som, i motsetning til de fleste leger og pleiere på Radiumhemmet, både lytter, viser forståelse og har peiling på det hun uttaler seg om. Etter dagens møte med henne følte jeg meg både beroliget og positivt innstillt, og faktisk så synes jeg at armen kjennes litt bedre også, sånn helt uten videre. Hun har undersøkt og målt armen, og kunne ikke se noe som tyder på lymfødem som er på gang. Mye av plagene mine skal visstnok være forbundet med stråleskader i kroppsvev og at armen ikke er like mye i bevegelse som normalt på grunn av disse skadene. Det kan ta så lenge som tre måneder før disse skadene bedrer seg. Det er jo ikke rart man blir urolig når man ikke engang får vite det før  to måneder etter avsluttet strålebehandling. Jeg har fått beskjed om å gjennoppta tøyeøvelsene mine og i januar skal jeg få et treningsopplegg for basseng.

onsdag 12. desember 2012

Hjemmelaget julegodt

En ting man kan være sikker på å finne på etthvert svensk julemarked og på alle tradisjonelle svenske julebord er gelègodteriet "marmelad".



Siden kjøpt marmelad kan være dyrt og fordi jeg liker å finne på ting på kjøkkenet så foretrekker jeg å lage hjemmelaget marmelad. I fjor prøvde jeg ulike oppskrifter og sammensetninger og har nå en oppskrift som gir perfekt marmeladgodis. Jeg bruker kartonger med fruktdrikkonsentrat på 2 eller 2,5 dl som smaksetning og Melatin pektinpulver i gul pose (for marmelader og gelè) som gelèringsemne. Smaker som fungerer bra er blåbær, tranebær, tyttebær, solbær og hyllebær. I år prøvde jeg en omgang med kaktus/lime og det smakte så ekkelt at hele omgangen havnet i søpla. Å lage marmeladen tar ikke lengre tid enn to kjappe oppkok. Derimot så må den ferdige marmeladen ligge å tørke i noen dager før den får riktig konsistens og kan legges i boks. Antallet tørkedager kan variere. I fjor tok det fire dager, i år tok det nesten en hel uke før marmeladen var tørr nok.

Marmelad:
1 kartong fruktdrikkonsentrat + vann så det blir 3 dl tilsammen
Ca 1 dl sukker (avhengig av syrligheten på fruktdrikken og personlig smak)
1 pose gul Melatin
Sukker til å dekke marmeladbitene etter oppskjæring

Kok opp vann, sukker og fruktdrikkonsentrat til alt sukkeret er oppløst. Bland i Melatinpulver og gi det et nytt oppkok under omrøring. Hell over i form (jeg bruker en 14x18cm plastboks som jeg dekker på innsiden med plastfolie). Når gelèen er kald og stivnet skjæres den opp i terninger og rulles i sukker. Tørk bitene på brett med matpapir i 4-7 dager, snu dem innimellom og bytt papir. Når de begynner å bli tørre nok kan bitene trenge et nytt lag med sukker. I år har jeg prøvd å la bitene tørke i noen dager før jeg sukret dem, noe som kan være årsaken til at de trengte lengre tørketid.

Jeg har også laget fikenkuler med mørk sjokolade og salt etter en modifisert oppskrift fra ett av mine julemagasiner.








tirsdag 11. desember 2012

Julmarknad på Stortorget i Gamla Stan

I dag har jeg vært en liten snarttur innom Stockholm sentrum og tok turen forbi Gamla Stan og julemarkedet som holdes på Stortorget utenfor Nobelmuseet. Det var litt guffent vær og dessuten begynner jeg nok å bli litt mettet på julemarkeder nå, så det ble bare en snartur for å titte litt før jeg ruslet videre.


mandag 10. desember 2012

Juksesylte

Da jeg besøkte Bestemor i november fikk jeg smake på årets julesylte. Da jeg kom hjem igjen hadde jeg lyst på mer og tenkte at jeg kanskje skulle prøve å lage selv. Jeg ringte Bestemor og fikk oppskrift og instruksjoner. Det som viste seg å bli den vanskeligste delen var å få tak i tynnribbe. For det første så er jeg ikke helt sikker på hva tynnribbe heter her i Sverige. Dessuten er ikke svenskene så store på det med ribbe, det er liksom Stora Julskinkan som er tingen denne tiden på året. Jeg synes jeg husker å ha lest en annonse i en norsk nettavis om rimelig tynnribbe fra svensk gris, så hvis vi sender all ribba til Norge så er det jo slettes ikke rart jeg har problemer med å finne noe i butikkene her. Det jeg fant i kjøttdiskene som jeg mistenker kunne vært tynnribbe så slettes ikke fristende ut og var nok dobbelt så dyrt som i Norge akkurat nå. Derfor bestemte jeg meg for å heller kjøpe en bit kotelettkjøtt, som var akkurat passe rimelig og fint kjøtt fra en plass i nærheten av der ribba befinner seg på grisen. Dermed ble det altså mer juksesylte enn julesylte, men selv om kjøttet nok kunne vært litt mindre tørt og jeg kunne brukt litt mindre pepper og litt mer nellik så ble det egentlig ganske bra. Spesielt godt ble det sammen med min hjemmelagde rødbetchutney.


søndag 9. desember 2012

Halmbukk i julestas

Denne fine halmbukken kjøpte jeg på julemarked i går. Den hadde opprinnelig røde silkebånd. På vei hjem i går tok jeg en snarttur innom en tekstilforretning og kjøpte fire meter hvitt silkebånd som passer bedre med de andre juledekorasjonene mine. I dag har jeg brukt deler av formiddagen på å fjerne røde bånd og feste nye hvite. Jeg synes bukken ble kjempefin.


lørdag 8. desember 2012

Julmarknad ved Steninge Slott

I dag har jeg tatt en tur til Steninge Slott for å rusle rundt i slottshagen og kikke på julemarkedet som holdes i Ladugården. Det går ikke buss helt frem til Steninge og det er et par kilometer å gå hver vei til og fra nærmeste bussholdeplass. I dag har det vært akkurat passelig kaldt og sol innimellom så det ble en kjempefin gåtur. Slottsparken fikk jeg nesten helt for meg selv men da jeg kom inn i Ladugården var det massevis av folk. Julemarkedet holdes i overetasjen hvor jeg fikk kjøpt meg en halmbukk og noen flasker gløgg. I underetasjen kikket jeg litt på glassblåsing i verkstedet før jeg tok turen hjem igjen.












fredag 7. desember 2012

Julmarknad på Sergels Torg og i Kungsträdgården

Mens jeg ventet på at det skulle bli tid for Nøtteknekkeren ruslet jeg rundt i Stockholm sentrum. I løpet av noen få timer klarte jeg å få med meg både julemarket på Sergels Torg og i Kungsträdgården. Markedet på Sergels Torg er i grunnen blitt litt skuffende de siste årene etter at det ble gjort om til et innendørsmarket. Tidligere pleide bodene å strekke seg et godt stykke nedover Hamngatan (ost fra Nederland og Frankrike, kjøttvarer, fudge og marmelader fra England, varmmat og bakevarer i massevis og mye mer), men nå er det stort sett ikke flere ulike boder å finne enn de få som får plass inne i paviljongen. Men ettersom dette er et marked som pågår hver dag fra slutten av november og frem til jul, så kan det jo tenkes at sammensetningen av boder forandrer seg underveis og at jeg de siste årene bare har vært litt uheldig med timingen.

Mens jeg ruslet nedover Hamngatan passet jeg på å få med meg årets julevindusutstilling på senteret NK. I år var temaet tydeligvis svenske barnebøker og ikke på langt nær like sært som fjorårets utstilling (som blant annet inneholdt en stor oransje nisseblekksprut og en nisse i bare undertøyet med et klesskap fullt av superheltkostymer).

I Kungsträdgården er det et riktig julemarked med masse små røde boder nedover parkens ene gangvei. Her er det også skøytebane på vinteren. Det ble mye titting og endel smaking, men jeg kom da hjem med både syltetøy fra England og røkt elgstek.










Nøtteknekkeren

I dag har jeg vært i Operaen for å se Nøtteknekkeren, noe som er blitt en liten førjulstradisjon for meg. Denne versjonen av Nøtteknekkeren er basert på Elsa Beskows "Petters och Lottas jul" og Drosselmeyer er  erstattet av Onkel Blå, noe som fungerer veldig bra. Nå har jeg altså sett denne forestillingen før, men den var akkurat like bra i dag som den var forrige gang.





tirsdag 4. desember 2012

Pepperkaker

I morges, før jeg spiste frokost, slengte jeg liksågodt sammen en porsjon kolakaker. Jeg brukte oppskriften til Leila Lindholm men halverte mengden. Etter at jeg hadde tatt med en liten pose med kantstykker på jobb og tatt enda en kake etter middag, så synes jeg nesten det allerede begynner å se litt tomt ut i kakeboksen.


Utpå kvelden ble det pepperkakebaking. Jeg har ikke laget pepperkaker på mange år. Det har virket litt meningsløst å bake pepperkaker bare til èn person, men i år bryr jeg meg ikke noe om det. Jeg bruker min faste oppskrift på Julepepperkaker fra kokeboken Jul i Huset. Deigen ble selvfølgelig laget allerede i går og også her har jeg brukt halv porsjon. Jeg fikk brukt nesten alle de nye pepperkake- og kakeutstikkerne mine og det ble ganske mange pepperkake til slutt.




mandag 3. desember 2012

Julevasken

De siste månedene har jeg hatt vanskelig for å komme i gang med rydding og vasking. Det har jo hendt seg at jeg har vasket eller ryddet litt her og litt der, men det har liksom ikke blitt noe ordentlig husvask utav det. Vasking er ellers noe jeg pleier å bli fullstendig oppslukt av, nærmest som i transe kan jeg ta hele leiligheten mens jeg sorterer tanker og grublerier og kvitter meg med alle sånne ting som jeg ikke ønsker eller har bruk for lenger. Og etterpå føler jeg meg mye bedre. Jeg har egenlig gått og ventet på et rengjøringanfall i ganske lang tid nå.

I går, sent på kvelden, slo det endelig til. Det startet som det pleier med å brette klær og vaske kopper, men så slo det inn på et spor jeg faktisk ikke tidligere hadde tenkt over at jeg kanskje hadde behov for.

Jeg begynte å gå igjennom alt som har hopet seg opp under stuebordet. I sommer har jeg sittet i sofaen og bladd i kataloger med parykker, brystproteser og ufyselige hodeplagg. Rett i søpla! Alle papirer og innkallelser og informasjonsskriv fra ulike sykehus og mottagninger har jeg samlet sammen i en ringperm. Denne har blitt arkivert inne på boden sammen med en almanakk jeg har brukt til å notere alle kreftrelaterte hendelser i og en skrivebok som til tider har fungert som dagbok etter diagnosen. Parykker, luer og til og med brystprotesen, som tidligere har ligget fremme og lett tilgjengelig, pakket jeg fint inn og samlet i en pose som så ble ryddet inn på boden. Jeg tok for meg den store haugen med medisiner på soverommet og sorterte ut alt det som kan leveres inn på apoteket. Jeg fikk nesten litt dårlig samvittighet for de uåpnede eskene med medikamenter jeg har hentet ut, men jeg kunne jo ikke vite hvor mye kvalmedempende jeg ville ha behov for. Jeg har funnet et stykke tubifast som jeg brukte over PICC-line'en da jeg gikk på cellegift, kirurgtape og sterile kompresser fra tiden etter operasjonen, silikonbandasjer fra Stråleavdelingen og noen uåpnede alkoholservietter som jeg fikk for å rengjøre før jeg skulle sette Zarzio-sprøyter på meg selv. Et bittelite plaster kan jeg huske at jeg fikk med meg i reserve etter at jeg gav blodprøve kapillært. Jeg ble så kaldsvett på hendene av det at plasterene bare fallt av. Alt dette er ting jeg ikke lenger har behov for å ta vare på. På kjøkkenet har jeg fremdeles en halvfull boks med proteinpulver og noen flasker med proteinrike sjokoladedrikker i kjøleskapet. Under spisebordet fant jeg rekvisisjonen på parykk og falske øyenvipper. Jeg vet at jeg har fått parykker for hele det oppgitte beløpet. Jeg hadde også rett på øyenvipper for 950 kronor. Det holdt ikke til mer enn 11 par og lim måtte jeg kjøpe selv. På badet sto en bøtte på gulvet full av flasker med shampo og balsam av ulike slag der hvor jeg ryddet dem bort da håret begynte å falle av. Disse kan jeg så smått forsøke å få brukt opp nå, selv om jeg nok bare bruker en fjerdedel så mye per hårvask som jeg gjorde da håret var langt.

Klokken var ett før jeg fikk lagt meg. Enda er det litt igjen før jeg kan hente frem moppen, men det kjennes godt å ha fått så mye gammelt rask ut av veien.

søndag 2. desember 2012

Julmarknad i Sigtuna

Desember er tid for julemarkeder og i Stockholms Län finnes det et tosifret antall ulike julemarkeder å velge mellom. I år vil jeg prøve og få med meg minst fem av dem. I dag har jeg vært inne i Sigtuna for å se på julemarkedet der siden det bare arrangeres på søndager. Sigtuna er endten Sveriges eldste by eller Sveriges eldtse bevarte bebyggelse (litt usikker) og ligger ganske idyllisk til ved Mälaren med masse søte små hus tett i tett. Snøen har lagt seg fint i Stockholm den siste uke og i dag har det vært strålende sol. Hvis det ikke hadde vært for at det var mange minusgrader og iskaldt kunne jeg nok ha ruslet rundt og sett på bodene litt lenger. I bodene kunne man finne ullvarer, håndtverk i strikk, smijern eller bivoks, kranser av mose, tyttebærlyng eller granbar, bakevarer og godteri, honning og gløgg av hagtorn, misteltein, røkt ål, laks og ørret, røkte pølser og sild, smykker, salver, brente mandler, julepynt av ulike slag og masse annet. Det eneste jeg hadde med meg da jeg kom hjem var et stykke honningmarinert varmrøkt laks.
















lørdag 1. desember 2012

Pyntet til jul

Denne uken har jeg kjøpt meg både julestjerne, Amaryllis og Hyasinth. Jeg har vært på Ikea for å handle inn lys og servietter og tatt en tur på Gallerian i Kista, på en lørdag (galskap), for å handle litt telysestaker og diverse julepynt. I dag er det 1. desember og nå har jeg endelig fått lysene på plass og julestemning i stua. Stjernene står å lyser opp i vinduet både på soverommet og på stua og på stuebordet står det en skål med klementiner og en skål med valnøtter.

Når jeg pynter til jul hos meg selv foretrekker jeg å bruke hvitt, gull og sølv. I desember har jeg et fat med kubbelys pyntet med mini-juletrekuler og glassperler som pleier å vare såpass lenge at jeg kan tenne dem hver eneste kveld frem til jul.