Da jeg var på vei inn til Karolinska i går, med kommunal transport, gikk bussen istykker. Derfor måtte jeg og alle mine medpassasjerer vente på neste buss og jeg kom inn til sykehuset en halv time senere enn planlagt (jeg savner tiden da taxi var en selvfølge). Da jeg endelig hadde klart å lokalisere Stråleavdelingen var kassen hvor man registreres seg ubemannet. På veggen hang en lapp med beskjed om at dersom kassen var ubemannet skal man bare gå direkte til venterommet og melde seg i kassen etterpå. Derfor ble jeg sittende en stund på et venterom som senere viste seg å være helt feil. Etter litt surring rundt i korridorene fikk jeg omsider registrert meg i kassen så pleieren på riktig avdeling i det minste kunne se at jeg hadde kommet og hente meg. Først fikk jeg utdelt behandlingsplan og informasjon om behandling og bivirkninger. Ettersom jeg er veldig bekymret for lymfødem er jeg også veldig skeptisk til strålebehandling, og før vi skulle sette igang ville jeg derfor snakke med en lege ettersom jeg fremdeles synes jeg har fått litt for lite informasjon på dette feltet. Når jeg endelig hadde fått snakket litt med legen var arbeidsdagen for pleierne over, og jeg måtte få ny tid for første stråling neste morgen.
Jeg skal ha totalt 33 behandlinger (2 Gy), 25 over et strørre område som inkluderer deler av halsen og armhulen i tillegg til brystet og så 8 behandlinger bare mot det opererte brystet. Behandlingene finner sted hver hverdag i sju uker.
Selve behandlingen tar ikke mer en noen minutter og består av å ligge stille i nok en maskin med bevegelse og skummel lyd (men ikke like skummel som datatomografen). De tre tatoverte prikkene på kroppen min brukes for å forsikre at jeg ligger helt likt som i datatomografen under stråleforberedelsen slik at strålingen skal treffe akkurat der den er ment å treffe (og ikke andre deler av kroppen som for eksempel lunger). I dag tok behandlingen noe lengre tid ettersom måleinstrumenter skulle festes på kroppen min (for å måle strålingen under behandling) og innstillinger i maskinen skulle kontrolleres av en fysiker. Senere kommer jeg til å være inn og ut av behandlingsrommet på et kvarter.
Den vanligste bivirkningen av strålebehandling er at huden i området det stråles mot blir rød, tørr og irritert, som om man er solbrent. Man kan også oppleve stramhet i brystet og nedsatt bevegelighet i skulderen. Derfor er det viktig å smøre området godt med en parfymefri hudkrem (min pleier anbefaler merket Essex) flere ganger om dagen (men ikke rett før behandling), fortsette med fysioterapiøvelser for å vedlikeholde bevegelighet (de samme som man bruker for å få tilbake bevegelighet etter operasjon) og beskytte stråleområdet mot sol.
Merk stjernehimmelen i taket over strålemaskinen. Jeg klarte til og med å huske navnet på noen av stjernebildene mens jeg ventet på at maskinen skulle bli ferdig med å bråke. |